De hardloper: elke dag een stukje verder


Hardlooptijdschriften onder de loep
november 17, 2009, 11:27 am
Filed under: Algemeen | Tags: , , ,

Naast alle gadgets, hardloopkleding en schoenen zijn er voor de hardloper ook nog tijdschriften op de markt. Deze bladen bestaan vaak uit vergelijkingen van hardloopproducten, tips zodat je een betere hardloper wordt en lange verhalen over hardloopwedstrijden. In de gemiddelde Nederlandse kiosk vind je al gauw drie hardlooptijdschriften. Tijd om drie bladen voor de hardloper eens nader te bestuderen. Bij ieder tijdschrift staat een filmpje met wat foto’s.

Run2Day

In de herfst van dit jaar kwam de eerste editie van dit magazine uit. Run2Day is een bekende hardloopwinkel die door heel het land vestigingen heeft. Het blad is groter dan een A4’tje en door de aansprekende cover (een gigantische hardloopschoen) valt het blad op tussen alle andere tijdschriften. In een beschrijving zegt het blad zich te richten op zowel de beginnende als de gevorderde hardloper. Dat is de makers goed gelukt. Er staan interessante verhalen in die zelfs de grootste leek op hardloopgebied begrijpt. Er staan mooie foto’s in het blad. Hoogtepunt is de reportage waar portretfoto’s zijn gemaakt van mensen die net 5 kilometer hebben gelopen. Je ziet rode hoofden en het zweet staat nog op het voorhoofd. Ook staat het blad bomvol met tests. Schoenen, GPS-horloges, kleding, sportbeha’s, hardloopbuggy’s: alles op het gebied van hardlopen wordt onder de loep genomen. Verder worden er Nederlandse hardlooproutes besproken, je kunt lezen wat de beste voeding is en er is ook informatie over blessures. De uitgebreide kennismaking met de mensen die hebben meegewerkt aan het blad had niet gehoeven. Verder is het een interessant tijdschrift voor hardlopers geworden en geen reclamefolder voor de keten Run2Day. Ook de site is het bekijken waard.

Run2Day, €4,95,  96 blz.


Keep Running

Dit maandblad zegt zich ook te richten op alle hardlopers. Deze doelstelling komt overeen met de verhalen uit het tijdschrift. Het tijdschrift is gevarieerd. Er staan interessante reportages over hardloopgebieden (Alpen en Mallorca), blessures en er staat ook een verhaal in over een bekende hardloper van vroeger. Opvallend is dat er in dit blad geen tests voorkomen. Nergens wordt gepraat over nieuwe schoenen of de nieuwste gadgets. Het blad gaat vooral over het lopen zelf en niet om de spullen die je ervoor nodig hebt. Wel staan er een hoop tips in om jezelf te ontwikkelen als hardloper. Keep Running heeft niet zo’n strakke opmaak als het blad Run2Day en daardoor lijkt het op sommige momenten wat amateuristisch. Verder komt het blad wel overeen met Run2Day. Beide tijdschriften bevatten verhalen over hoe je kundiger wordt in het hardloper. En dat is waarschijnlijk ook het doel van de lezer: meer te weten komen over hardloper. Daarom vind ik dat Keep Running zich ook moet bezighouden met de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van hardlopen. Dit is immers iets dat de lezer ook wil weten. Overigens heeft dit tijdschrift geen website, dat is wel een minpunt.

Keep Running €3,95, 66 blz.


Runner’s World

Als je Runner’s World openslaat, kom je meteen een mega-advertentie van 4 pagina’s tegen die ook in Run2Day staat. Maar dat even tussendoor. Runner’s World is een maandblad dat al jaren bestaat. De meeste mensen noemen dit blad als je vraagt wat voor hardlooptijdschriften ze kennen. Het interessante aan dit blad zijn de rubrieken. Zo zijn er de rubrieken ‘lopende zaken’ (het korte, actuele nieuws over hardlopen), ‘de markt’ (de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hardlopen), ‘eten en drinken’ (spreekt voor zich) en ‘beginners’. Dit maakt het blad overzichtelijk waardoor de lezer precies weet wat interessant voor hem is en wat niet. Deze rubrieken worden afgewisseld met lange verhalen en interviews. Ook staan er columns in waarin bekende Nederlanders (bijvoorbeeld Dolf Jansen) hun ervaringen delen met de lezer. Verder valt de hardloopkalender in dit blad op. In de andere twee tijdschriften hebben ze wel een kalender staan, maar zo uitgebreid als in ‘Runner’s World’ zijn ze niet. Het is erg handig voor de wedstrijdloper. Tenslotte zit er aan het tijdschrift een overzichtelijke website vast die zeker het bekijken waard is.

Runner’s World €5,35, 98 blz.


Geef een reactie so far
Plaats een reactie



Plaats een reactie